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Us. Depurtnjent of - General Counsel 1200 New Jersey Ave. S.E.
Transportation , Washington, D.C. 20590
Office of the Secretary ‘ .

Arthur B. Spitzer, Esq.

Legal Director

American Civil Liberties Union
of the National Capital Area

1400 20™ Street, NW

Suite 119

Washington, DC 20036-5920

Dear Mr. Spitzer:

I write in response to your letter of May 29, 2009 to our Deputy General Counsel,
Rosalind Knapp, concerning whether the Department of Transportation has a policy or
practice of prohibiting individuals from photographing the exterior of our buildings.

. We do not, and in the instance that you discuss in your letter, our uniformed security.
guard was incorrect in telling the individual that he was not permitted to take
photographs For that, we do apologize.

As I say this, I hope you realize that the Department must operate under certain security
strictures. Most pertinent to this situation is a Special Security Bulletin of the
Department of Homeland Security’s Federal Protective Service, a copy of which I
enclose for your information.

Thank you for your patience in awa1t1ng this response Please let me know if you require
any additional information.

- Sincegely,

Ronald A.Jackson
Assistant General Counsel
for Operations

Enclosure
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A. Overview:

Recent questions have been raised concerning the legality of photography on
federally owned and leased property. The Federal Protective Service takes the
protection provided to federal facilities, employees and customers very seriously,
but that security concern must be balanced with the public's legitimate right to
view and photograph federally owned and leased facilities. This bulletin provides
guidelines to ensure the proper level of security is maintained for facilities and
occupants without adversely impacting citizens' rights.

B. Guidance:

As a general, overarching -guideline; the Federal Register, Vol. 67, No. 240,
§102-74.420, provides that:

1. Except where security regulations apply or a Federal court order or rule
prohibits it, persons entering in or on-Federal property may take photographs of:

(a) Space occupied by a tenant agency for non-commercial
purposes only with the permission of the occupying. ageney concerned:

(b) Space occupied by a fe‘nan’t agency for commercial purposes
only with written permission of an authorized official of the occupying
agency concerned; and : . :

(c) Building entrances, lobbies, foyers, corridors, or auditoriums for
News purposes.

C. Discussion:

For properties under protective jurisdiction of the Federal Protective Service in
the National Capital Region, there are currently no security regulations
prohibiting exterior photography of any federally owned or leased buildings. It is
important™to note, however, that a widely known reconnaissance activity of




criminal and terrorist organizations has been to gather photographic information
about prospective targets. As such, it is critical that law enforcement and
security personnel be vigilant in carrying out the following proactive measures.

D. Implementation:

If individuals are identified taking photographs of the exterior of a facility, the
following procedures should be followed:

1. Approach the individual or individuals taking the photographs.
2. Identify yourself.

3. Conduct a field interview to determine the purpose for taking
photographs of the facility and endeavor to ascertain the identity of the
individual. D '

4. If the field interview does not yield a reasonable belief of criminal
behavior or terrorist reconnaissance activity, the photography should be
permitted to proceed unimpeded. :

5. If the field interview does yield a reasonable belief of criminal behavior
or terrorist reconnaissance activity, immediately contact the Federal
Protective Service Mega Center at (202) 708-1111.

6. All contact with the public, to iné:ludé’ﬁhdtbgraphers, must be conducted

in a professional but polite manner. Security personnel should not be
distracted from their duties by engaging in assisting in the photographic
effort.

7. Note that contract guards. are only. authorized to conduct security
activities while on Federally owned or. leased property. If the individual
taking exterior photography of a Federally owned or leased facility is not
physically located on property owned or leased by the Federal
Government, the guard should immediately notify the Federal Protective
Service Mega Center at (202) 708-1111 for a law enforcement response.

E. Conclusion:
Although it is legal to take photos and video of Federally owned and leased

facilities, law enforcement and security personnel have an affirative duty to
carry out the protective measures above.
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